Verkoop

Verkoop van schapenvachten

De Weidonk is gespecialiseerd in de verkoop van exclusieve schapenvachten, deze vachten zijn geschikt om mee te vilten, te spinnen of te weven. De vachten worden uitsluitend als geheel verkocht. Het gewicht van een vacht loopt uiteen van 2 – 6 kilogram. De vachten worden gewogen en het gewicht wordt in rekening gebracht conform de kiloprijs op de prijslijst.

De vachten zijn ongewassen maar ze zijn wel ontdaan van aanhangend vuil. Via de e-mail of telefonisch kunt u contact zoeken met De Weidonk. De Weidonk kent geen openingstijden, de verkoop in Schijndel vindt plaats op afspraak. Er worden geen vachten verstuurd. De meeste vachten zijn het gehele jaar voorradig.

Wollengte

Schapen worden in de regel éénmaal per jaar geschoren. Het scheren gebeurt tussen maart en juli. De lengte van de vacht wordt o.a. bepaald door de periode van groei. Zo heeft een jaarling over het algemeen de langste vacht. Het dier is als lam in februari-maart geboren en wordt vijftien maanden later geschoren. Deze wol wordt ‘shearling-wol’ genoemd. Deze vachten zijn met name geschikt om te vilten.

Lamsvacht/halfjaarvacht

Een deel van de lammeren worden voor 1 september van het jaar waarin ze geboren zijn geschoren. Ook worden sommige schapen, overwegend van het ras ‘Gotland Pels’ twee maal per jaar geschoren. Dit voorkomt dat de wol op het schaap gaat vervilten. De geschoren (lams)wol heeft dan niet de lengte van normale vachten maar is wel erg mooi en schoon.