Ras: Bluefaced Leicester (BFL)

De Bleufaced Leicester (BFL) is een zeer bijzondere verschijning. Het dier heeft een opvallend kromme neus en lange opstaande oren en het staat hoog op de benen. Vroeger was de opvallende neus van de BFL blauw/grijs gekleurd. De moderne BFL hebben een bruin/witte neus, een beetje vergelijkbaar met de Teeswater. Van de dieren met de bonte neus bestaan geen donkere varianten, vandaar dat donkere BFL-vachten steeds moeilijker te verkrijgen zijn. De BFL-vacht is kort en zeer fijn.

De BFL is een zwaar Engels ras dat vanwege de goede moedereigenschappen en een hoge melkproductie wordt gebruikt om zogenoemde ‘Mules’ te fokken. De BFL rammen worden ingezet op Swaledale, Dalesbred of Scottish Blackface ooien. Deze kruising is het bestaansrecht van het ras.

Het ras kent nauwelijks geboorteproblemen. Het gemiddelde lammerpercentage is 250 procent. De hoge melkproductie is noodzakelijk om haar drie- en vierlingen zelf te voeden. De BFL is een rustig schaap met een vriendelijk karakter. Een BFL liggend in het weiland, valt altijd direct op doordat ze de neus altijd omhoog steken. Wie dit eenmaal gezien heeft, herkent ze altijd weer.

Lees meer informatie over deze wolsoort

Comments are closed.