Column: Kwispelen

Het was op een cursus Microsoft Windows ’98 dat de docent vertelde over e-mail. Wat leek me dat leuk zeg, een bericht midden in de nacht kunnen sturen en de ontvanger kon het openen op het moment dat het hem of haar uit kwam. In die tijd kreeg ik ook de eerste mobiele telefoon voor mijn werk met sms. Er kwam een camera op de telefoon. Ineens kon je er ook e-mail op ontvangen en ongevraagd was daar zomaar WhatsApp. De mogelijkheden zijn grenzeloos. Er wordt veel gemopperd op social media, het zou onpersoonlijk zijn en vluchtig, maar ik vind het een zegen. Ja, het schrijven van een mooie, evenwichtige brief, dat lijkt te zijn verdwenen. Pen en papier zijn er nog steeds maar de digitale wereld lijkt te hebben gewonnen.
Intussen is er digitaal wel veelvuldiger contact en er komt veel humor langs!

Ik kreeg eind juli op mijn werk een sms: ‘er is een lam geboren, ligt midden in de wei, moeder staat erbij en zo te zien oké nageboorte uit de wei gehaald. Ze liggen wel in de regen nu. Gr. Jan’. Jan heeft een kleine weide voor zijn huis en ieder jaar lopen daar lopen in de zomer enkele van mijn schapen. Ik wist ook niet dat die zwarte Wensleydale ooi nog zou lammeren. Over de zomerse regenbui maakte in mij geen zorgen. In een koud voorjaar kan een regenbui fataal zijn maar in juli kan een jong lam dat wel hebben. Afkoeling is dan geen groot risico.
’s Avonds ben ik even langs het jonge lam gereden, je ziet dan in twee seconden dat alles in orde is. Via de sms had ik al begrepen dat de nageboorte er af was, een belangrijke indicatie dat het met de ooi goed gaat. Maar hoe weet je dan of het lammetje wel drinkt? Heel eenvoudig: dan kwispelt het met zijn staartje, je moet het maar weten.
Voor Jan en zijn vrouw was dit de eerste keer dat er een ooi gelammerd heeft in de weide. Ze hadden het lam willen vangen om het te laten drinken bij de moeder, dat lukte niet, zo hard kon het al lopen. Iedere keer is dat een wonder dat zo’n klein lam zelfstandig het uier van de moeder weet te vinden en er levenskracht uit drinkt.

Jan, een gepensioneerde tuinontwerper had ook het idee dat alles goed was. Hij had met zijn vrouw naar aanleiding van de geboorte van het lam, enige tijd zitten Googelen. De computer geeft tegenwoordig wel heel snel en veel informatie, maar het vakmanschap, het combineren van informatie, ervaring en die ene blik van enkele seconden, daar kan geen mobieltje of computer tegen op.

Kwispelen-page-001

Comments are closed.